ΜΟΔΑ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΤΑ ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΡΟΚ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ


Τα περισσότερα από τα καλύτερα λογότυπα στις μπάντες στην ιστορία της ροκ μουσικής προέρχονται από τον κόσμο του κλασικού ροκ. Θα δούμε τα σχέδια που αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο θρυλικά συγκροτήματα όπως οι AC / DC, Led Zeppelin, τους Rolling Stones κα . Παρακάτω θα ρίξουμε μια ματιά στις γραμματοσειρές, εικόνες και χρώματα που αντιπροσωπεύουν με υπερηφάνεια μερικά από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα  του κόσμου, και να μάθουμε πώς δημιουργήθηκαν. Ποια μπάντα χρησιμοποιεί ένα λογότυπο εμπνευσμένο από τη Βίβλο, ή πόσο λίγο ένας ιδιοκτήτης καταστήματος πληρώθηκε βιαστικά για την δημιουργία ενός λογότυπου που χρησιμοποιείται ίσως από την πιο μεγαλύτερη και ποιο σημαντικότερη  ροκ μπάντα όλων των εποχών. 

ac dc   AC/DC
Το ευρέως γνωστό AC / DC λογότυπο δημιουργήθηκε από τον Bob Defrin και Gerard Huerta. Τα γοτθικά γράμματα τα εμπνεύστηκαν από μια γραμματοσειρά που βρήκαν στην Αγία Γραφή. Ο Huerta και ο Defrin είχαν  την πρόθεση να δημιουργήσουν ένα λογότυπο που να ταιριάζει με τις βιβλικές εικόνες του τραγουδιού των AC / DC "Let There Be Rock και.... Φυσικά, η αστραπή και το κόκκινο χρώμα υποδηλώνουν το αίμα και λιγότερο την παρουσία από αγγελικές επιρροές.

aerosmith   AEROSMITH
Ο κιθαρίστας Raymond Tabano, μπορεί να έπαιξε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τους Aerosmith, αλλά η συμβολή του στην ιστορία της ομάδας μέσω της δημιουργίας του κλασικού φτερωτού λογότυπου, είναι ανυπολόγιστη. Το έργο σχεδιάστηκε από τον Tabano, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Brad Whitford το 1971, έχει γίνει ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα σύμβολα στην Rock. Το φτερωτό-A σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στο άλμπουμ του 1974 "Get Your Wings" και  αντιπροσωπεύει τον όμιλο από εκείνη την ημέρα.

the beatles   BEATLES
Το διάσημο Beatles λογότυπο - ένα θαύμα της συγκεκριμένης εποχής, επίσης γνωστό ως σχέδιο "η πτώση-T",  βασίστηκε σε ένα σκίτσο ενός  ιδιοκτήτη  καταστήματος λιανικής πώλησης και γρήγορα σχημάτισε το σχέδιο μετά από διαπραγματεύσεις με τους Beatles και τον διευθυντή Brian Epstein το 1963.


kiss   KISS
Ο πρώην κιθαρίστας Ace Frehley των Kiss,  εμπνεύστηκε το  παρόν λογότυπο του συγκροτήματος σε μια αφίσα έξω από ένα κλαμπ, το σχέδιο του Frehley ήταν να κάνει το "SS" να μοιάζει με αστραπές, και ακριβώς αυτό πέτυχε. Φέρει επίσης μια ομοιότητα με το λογότυπο που χρησιμοποιείται από την γερμανική ναζιστική "μοίρα προστασίας" εποχής "SS"  "Schutzstaffel" του Ναζιστικού Κόμματος το 1925.

queen   QUEEN
Ο θρυλικός τραγουδιστής Freddie Mercury είναι υπεύθυνος για την δημιουργία του λογότυπου της Βασίλισσας, κατάλληλα αρχοντικό και βασιλικό. Ο Mercury σχεδίασε το λογότυπο για να μεταδώσει την αίσθηση της βρετανικής ταυτότητας των δικαιωμάτων της μπάντας. Η στενή ομοιότητα με το βρετανικό οικόσημο κάνει το κόλπο να μοιάζει αρκετά ωραίο. Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό: Κάθε μέλος της μπάντας αντιπροσωπεύεται από τα σύμβολα του ζωδιακού τους κύκλου.

rolling stones   ROLLING STONES
Οι Rolling Stones με σύμβολο "To μεγάλο κόκκινο στόμα'' είναι ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα λογότυπα στον κόσμο. Διαφορετικά γνωστό και ως "η γλώσσα".  Το λογότυπο δημιουργήθηκε το 1970 από τον διάσημο βρετανό γραφίστα John Pasche. Το κόκκινο στόμα αρχικά δημιουργήθηκε ως μια επευφημία προς την Kali, την ινδουιστική θεά της αιώνιας ενέργειας που αντιπροσωπεύει την δύναμη της ελεύθερης έκφρασης στην rock 'n' roll μουσική. Φυσικά, δημιουργήθηκε επίσης για να μοιάζει  σκόπιμα με το στόμα του τραγουδιστή των Rolling Stones, Mick Jaggar.

van halen   VAN HAKEN
Το δημοφιλές λογότυπο έχει υποστεί μερικές σημαντικές τροποποιήσεις στην καριέρα της μπάντας. Η πρώτη αλλαγή ήρθε το 1986, όταν ο Sammy Hagar αντικατέστησε τον David Lee Roth ως τραγουδιστής της ομάδας. Τα φτερά σε κάθε πλευρά του "V" και "Η" είχαν μετατραπεί σε δακτυλίους για να συμβολίζει την αλλαγή. Βέβαια, η σημερινή μορφή της μπάντας με τον David Lee Roth ως frontman και στο άλμπουμ "A Different kind of Truth" χαρακτήρισε την επιστροφή στον αρχικό σχεδιασμό.

the who   THE WHO
Ο Βρετανός καλλιτέχνης Brian Pike σχεδίασε τη γραμματοσειρά που χαρακτηρίζει τους Who, Το διάσημο λογότυπο το εμπνεύστηκε  από μια αφίσα που διαφήμιζε μια συναυλία στο Marquee του Λονδίνου. Το βέλος στο «o» είχε σκοπό να εκπροσωπεί τον ανδρισμό και η ένωση των γραμμάτων "hh"  έχει ως στόχο να συμβολίσει την ενότητα. Τα χρώματα είναι της βρετανικής σημαίας και οι κύκλοι χαρακτηρίζουν  ένα σχεδιασμό στόχου. Η εικόνα δεν χρησιμοποιήθηκε  σε κανένα  εξώφυλλο άλμπουμ, αλλά έχει ευρέως φορεθεί ως ένδειξη τιμής των οπαδών των Who.

yes   YES
Ο Άγγλος καλλιτέχνης και σχεδιαστής γραφικών Roger Dean, δημιούργησε αυτό το γραφικό, αφρώδη λογότυπο, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στους  Yes στο LP "Close The Edge" το 1972 και έχει εμφανιστεί σε πολλά από τα άλμπουμ  της  θρυλικής progressive μπάντας από τότε, συμπεριλαμβανομένου του 2011 "Fly From Here". Ο Dean είναι επίσης υπεύθυνος για το όμορφο, απόκοσμο εξώφυλλο που εμφανίζεται στο κλασικό άλμπουμ των Yes "Fragile"συμπεριλαμβανομένου  και του "Close to the Edge"

led zeppelin   LED ZEPPELIN
Η γραμματοσειρά των Led Zeppelin με το διάσημο λογότυπο, σχεδιάστηκε από τους Storm Thorgerson και Aubrey Powell το 1973. Δημιουργήθηκε για να led 2χρησιμοποιηθεί ως μέρος του  εξώφυλλου για το άλμπουμ "Houses of the Holy".  Ένα άλλο διάσημο έργο των Zeppelin - το λογότυπο Swan Song - εμπνεύστηκε από μια ζωγραφική του δέκατου ένατου αιώνα που ονομάζεται Evening (Fall of  day)  από τον αμερικανό καλλιτέχνη William Rimmer. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι το λογότυπο αντιπροσωπεύει τον Απόλλωνα, τον Έλληνα Θεό του φωτός και της μουσικής.

metallica   METALLICA
Ο κιθαρίστας James Hetfield είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό για τα πρώην και νυν λογότυπα της μπάντας. Το αρχικό λογότυπο έκανε την πρώτη του εμφάνισηmetallica2 στην επαγγελματική κάρτα της μπάντας στη δεκαετία του '80. Ο σχεδιασμός άλλαξε όταν κυκλοφόρησε  το "Load" το 1996, αλλά η κλασική εκτύπωση έδειξε για μια ακόμη φορά στο εξώφυλλο του άλμπουμ "Death Magnetic". O Hetfield είναι επίσης υπεύθυνoς για το  ninja star της μπάντας.

iron maiden   IRON MAIDEN
Το διάσημο λογότυπο των Iron Maiden εμφανίζεται σε όλες τις κυκλοφορίες της μπάντας και στις επίσημες συλλογές. Ενώ ο μπασίστας των Maiden Steve Harris ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε την γραμματοσειρά για τον εαυτό του, υπάρχει η πεποίθηση  ότι η προέλευση της γραμματοσειράς είναι από το σχεδιασμό της αφίσας Vic Fair’s για την ταινία του 1976 "The Man Who Fell to Earth.

megadeth   MEGADETH
Το περιβόητο λογότυπο Megadeth εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο άλμπουμ τους "Peace Sells… but Who’s Buying".  Στην μπάντα άρεσε ο σχεδιασμός τόσο πολύ που εμφανίστηκε και στα υπόλοιπα άλμπουμ τους, εκτός από μία από τις δύο εκδόσεις του άλμπουμ "Risk".

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια

Index Labels

1995 2016 αρθρα Αφιερωματα ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Διονύσης Τσακνής Ελληνικη Rock Ελληνικό Μέταλ Ελληνικό Πανκ Ευάγγελος Χ. Βαγενάς ΖΖtop Ζωοφιλια Λάκης Παπαδόπουλος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ΛΟΓΟΤΥΠΑ Λουκάς Χαψής ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ Μοδα μουσικα βιβλια μουσικες ιστοριες Μουσικη μουσικη σκηνη Νεα Νεες κυκλοφοριες Νικόλας Άσιμος Νίκος Παπάζογλου ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ Παύλος Σιδηρόπουλος περιεργα ΠΥΞ-ΛΑΞ συναυλιες ΤΡΥΠΕΣ Χερουβείμ Aaron Thibeaux AC/DC Aerosmith Alice Cooper Amon Amarth Andreas Kisser At The Gates Slaughter Of The Soul Earache auto Axl Rose Billy Gibbons Black Sabbath BMW M5 E39 BMW S1000RR Bob Dylan Body Bon Scott Bono Christoph Rehage Courtney Love Dakar David Bowie David Byron DEFTONES DIO Donald Trump eco Eddie Vedder Elizabeth Taylor Elton John EO Smart Connecting Car Events festival Festival! Festivals Freddie Mercury Freerunning Full Houze Gojira Greenpeace Guns N' Roses Harley-Davidson History of Rock Iggy Pop IN-EDIT Festival In-Edit Thessaloniki Edition Iron Maiden James Hetfield James Newell JANIS JOPLIN Jeff Hanneman Jim Jr Jim Morrison Jimi Hendrix Experience Jimmie Van Zant John Bonham John Lennon JOURNEΥ JUDAS PRIEST Katatonia kayak Kirk Hammett kiss KREATOR Kurt Cobain Lamb Of God Led Zepellin Led Zeppelin Lemmy Lynyrd Skynyrd Madonna Marauder Marcus Hook roll Band May Pang Metallica moto Motorhead music My Chemical Romance Napster Nirvana Ozzy Osbourne Parkour Paul McCartney PAUL STANLEY Pearl Jam Planet Of Zeus Prince Queen Radiohead Rasputin ROB HALFORD Robert Plant Rockwave Festival Roger Daltrey Rotting Christ Santana Sepultura Sharon Kovacs SIX FEET UNDER skate Skid Row Slash Slayer Sober On Tuxedos sports System Of A Down T-Bone Walker tatoo The Clash The Doors Tony Iommi u2 x-treme Yoko Ono Young